top of page

Meilė sudrausmina

Winn Collier

Gera yra (…) vengti visko, kas tavo brolį piktina, žeidžia arba silpnina.“ (Rom 14, 21)


Daugumai Samoa berniukų būna padaromos tatuiruotės, kurios simbolizuoja jų atsakomybę prieš savo tautą ir vadovą. Todėl Samoa regbio komandos vyrų rankos yra išmargintos ženklais. Vykdami į Japoniją, kur tatuiruotės gali sukelti neigiamas asociacijas, sportininkai suprato, jog tie simboliai jų šeimininkams kelia problemų. Todėl jie nusprendė vilkėti kūno spalvos ir su ilgomis rankovėmis marškinėlius, kurie uždengia tatuiruotes. „Mes gerbiame japonų papročius, - paaiškino komandos kapitonas, - ir nenorime sukelti nepatogumų“.

Mūsų laikais, kai kiekvienas nori save išreikšti savaip, savanoriški apribojimai, apie kuriuos rašė apaštalas Paulius Laiške romiečiams, retai sutinkami. Apaštalas sakė, kad kartais meilė mus skatina dėl kito žmogaus atsisakyti savo teisių. Ji neleidžia mums naudotis mums pasiekiama laisve, o atvirkščiai mus „sutramdo“. Paulius aiškina, kad kai kurie žmonės bažnyčioje mano, jog gali valgyti viską, ką nori, o kiti valgo tik daržoves (Rom 14,2). Nors tai gali atrodyti nereikšmingas dalykas, tačiau pirmajame amžiuje Senojo Testamento mitybos įsakymų laikymasis tapo susitrenkimo akmeniu. Paulius moko skaitytojus liautis „teisti vieni kitus“ (Rom 21, 13), o paskui kreipiasi į tuos, kurie mano, jog turi teisę valgyti viską, ko nori:„Gera yra nevalgyti mėsos, negerti vyno ir vengti visko, kas tavo brolį piktina, žeidžia arba silpnina“ (Rom 14, 21).


Kartais mylėti kitą, reiškia apriboti savo pačių laisvę. Ne visada galima daryti viską, kas nedraudžiama. Kartais laisvė turi mus sudrausminti.


Ar jūs žinote pavyzdžių, kaip žmonės dėl kitų tikinčiųjų apriboja savo laisvę? Kokia yra kebli situacija, kai meilė sudrausmina?


Dieve, aš noriu teisingai mylėti. Padėk man matyti, kokiuose dalykuose man reikėtų pagarbiai elgtis su kitų žmonių laisve ir kur reikėtų apriboti savo paties laisvę.


© Our Daily Bread

79 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page